#

Door Zwammerdamschepen op monday 11 juli 2022 - 09:56

Het grote Maarten de Weerd interview

Het is het belangrijkste interview van het gehele project Do you remember?: Het verhaal van archeoloog, opgravingsleider, gepromoveerd op de Zwammerdamschepen, Maarten de Weerd. 

Gelukkig is het geheugen van tachtiger De Weerd van olifantensterkte! Zijn ervaringen en herinneringen aan de opgravingen van de zes #zwammerdamschepen, toch alweer 50 jaar geleden, rolden hem makkelijk over de lippen.

Interviewer Tom Hazenberg vroeg hem vrijdag de 24e juli het hemd van het lijf. Het ging over mensen, technieken, organisatie, publiciteit, geld, samenwerken, de zorgen en de lol onder andere. Een document voor de volgende generaties archeologen, maar ook voor toekomstige bezoekers van het Nationaal Romeins Scheepvaart Museum (in oprichting) bij Museumpark Archeon.

Maarten de Weerd kwam niet alleen, hij kwam samen met zijn zoon Leonard.  “Ik ben vroeger wel mee geweest naar een opgraving”, vertelde Leonard, ‘maar de verhalen die ik vandaag hoor zijn wel nieuw voor me. Ik wist iets van zijn werk maar het is mooi om mijn vader in een geheel andere rol te zien vandaag”.  Senior zelf merkt op een gegeven moment op “dat zou blijken dat ik mijn hele leven aan  deze opgraving ‘vastzit’. “

Rondleiding


Het schoonmaakproces op film, later een toelichting door Yardeni bij kano nr. 3


Bij de Zwammerdam 3 en buiten bij de replica van de stuurriem

Vader en zoon kregen ‘s morgens een rondleiding langs alle schepen van restauratieleider Yardeni Vorst. In de twee jaar die verstreken zijn sinds zijn vorige bezoek, werd de Zwammerdam 2 omringd door het archeologische hout van de Zwammerdam 6 en kano’s 1 en 3. Het is zoveel hout dat zelfs de nieuwe restauratiehal met de schoonmaaklijn uitpuilt! Ze stonden vrij lang stil bij de prachtige resten van kano Zwammerdam 3, waar Yardeni vol enthousiasme vertelde over foto’s, tekeningen, gevonden stukken hout en creatieve oplossingen voor de ondersteuning.  Wat op geconcentreerde belangstelling kon rekenen van zowel senior als junior De Weerd. 

NIGRVM PVLLVM
Na een heerlijke lunch in Grand café De Haven van #ipsedebruggen bleef er voor De Weerd sr. niet veel tijd om de tentoonstelling daar te bekijken. Op weg ging het, naar de interviewruimte.
Leonard daarentegen kreeg een volledige rondleiding, binnen en buiten, van gids van het `Genootschap’ Arie van der Graaf.


Maarten de Weerd legt uit hoe je grafheuvel “coupeert”, zoals professor A.E. van Giffen had uitgedacht.

De dag was een topper! Niet alleen vanwege de aanwezigheid van de heren De Weerd, maar ook mede dankzij Yardeni Vorst, fotograaf Willem de Jeu, filmer Erik Elshout, filmer/gids Arie van der Graaf en de medewerkers van De Haven.

Dank!


HEEFT U NOG VRAGEN

Neem contact op via het onderstaande contactformulier

waar kan je ons vinden

Archeonlaan 1
2408 ZB Alphen aan den Rijn

Wij zijn telefonisch bereikbaar op

071 - 512 62 16

Volg ons via