#

Door Zwammerdamschepen op donderdag 24 march 2022 - 09:24

Informatiebijeenkomsten vrijwilligerswerk Romeinse Limes. Maak kennis met werelderfgoed in je achtertuin.

Woon jij in de regio Leiden / Alphen aan den Rijn / Zwammerdam? Dan woon je aan de Romeinse Limes, de voormalige grens van het Romeinse Rijk die in 2021 is aangewezen als UNESCO Werelderfgoed. Kom dan kennismaken met de Romeinse geschiedenis van Park Matilo in Leiden en fort Nigrvm Pvllvm in Zwammerdam. Ontdek daarnaast geheel vrijblijvend of vrijwilligerswerk op één of meer locaties langs de Romeinse Limes iets voor jou is. Informatiebijeenkomsten op woensdag 30 maart om 16.00 uur in Leiden en op dinsdag 12 april om 19.00 uur in Zwammerdam.

Beide bijeenkomsten zijn aanvullend aan elkaar. Je hoort meer over de Romeinse geschiedenis van Leiden en/of Zwammerdam en krijgt een rondleiding over de bijzondere locaties. Ook krijgt je informatie over het aanbod op het gebied van vrijwilligerswerk.
 De bijeenkomsten zijn bedoeld als – echt vrijblijvende – kennismaking met ons mooie erfgoed, te laten zien welke rijkdom er in onze achtertuin ligt maar ook hoe plezierig het is hierbij betrokken te zijn. Dus als je gewoon deze hotspots langs de Limes wilt bezoeken ben je van harte welkom. Ben je na afloop enthousiast om op een of andere een bijdrage te leveren, dan kun je dat ook melden. Wil je alleen op de hoogte blijven van onze activiteiten, is het meer iets voor later of sluit het niet aan op jouw wensen of interesses, dan is dat ook prima.

Praktische informatie

 1. Informatiebijeenkomst Park Matilo (Leiden)
  Woensdagmiddag 30 maart
  Start: 16.00 uur (tot 18.00 uur)
  Huis van de Buurt Matilo, Zaanstraat 126, Leiden
  Aanmelden via contact@parkmatilo.nl 
 1. Informatiebijeenkomst NIGRVM PVLLVM (Zwammerdam)
  Dinsdagavond 12 april
  Start: 19.00 uur (tot 20.30 uur)
  Ipse de Bruggen, Spoorlaan 19, Zwammerdam
  Aanmelden via van.zwieten@ipsedebruggen.nl.

Wil je beide bijeenkomsten bijwonen? Meld je dan voor beide bijeenkomsten apart aan.

Vrijwilliger op werelderfgoed: voor elk wat wils
Het aanbod aan vrijwilligerswerk langs de Limes is divers. We zoeken rondleiders maar ook mensen die willen helpen bij evenementen zoals de Romeinenweek en schoolbezoeken, mensen met verstand van communicatie die de website(s) willen bijhouden, bestuursleden, noem maar op. Maar misschien wil je fietsers gidsen of wandelroutes onderhouden. Ben je voor langere tijd inzetbaar of juist niet? Woon je in de buurt en vind je het leuk om nieuwe mensen te leren kennen en kennis op te doen over de Romeinse geschiedenis? Of studeer je nog en wil je graag werkervaring opdoen in de erfgoedsector? We gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden.

Wie zijn wij?

 1. Stichting Mooi Matilo (Leiden): vrijwilligers van het Romeinse park Matilo in Leiden
 2. Genootschap NIGRVM PVLLVM (Zwammerdam), vrijwilligers bij het Limes bezoekerscentrum en het opgravingsterrein op Landgoed Hooge Burch/Ipse de Bruggen.
 3. Gidsen van Team Restauratie van ‘Operatie Zwammerdamschepen” in Museumpark Archeon (georganiseerd in de Vereniging van Vrienden van Archeon).
 4. Erfgoedhuis Zuid-Holland

Bovenstaande organisaties vinden het leuk en inspirerend om samen te werken om de Romeins Limes te presenteren aan een breed publiek.

Komen deze data niet goed uit, maar wil je graag meer weten over de mogelijkheden of heb je zelf ideeën? We spreken je graag.

Of kijk voor meer informatie op:

Voor de redactie

`Vrijwilligers van de Limes’ is een initiatief van Erfgoedhuis Zuid Holland, Stichting Mooi Matilo, Ver. van Vrienden van Archeon, Ipse de Bruggen. `Vrijwilligers van de Limes’ is een project in het kader van erfgoedvrijwilligers.nl.

Voor meer informatie:

Bijschriften bij foto’s (rechtenvrij te gebruiken, met naamsvermelding fotograaf)

 

foto 1: Fietstour “Hollandse Limes Classic” is een van de hoogtepunten voor publiek en vrijwilligers van Limesbezoekerscentrum NIGRVM PVLLVM. foto Arie van de Graaf

 

foto 2: Park Matilo staat in bloei. Wie wil niet dit werelderfgoed als vrijwilliger helpen aantrekkelijk te maken voor bezoekers? foto Buro PM

 

foto 3: Teams Restauratie werkt in Museumpark Archeon aan de beroemde Romeinse “Zwammerdamschepen”. Het team bestaat zowel uit professionals als vrijwilligers. foto Museumpark Archeon/Willem de Jeu.

 

foto 4: Informatieobject met informatie over de inheems-Romeinse nederzettingen, waarvan sporen in de omgeving zijn gevonden, Ruigekade, Leiderdorp, 2017. foto: Claudia Thunnissen


HEEFT U NOG VRAGEN

Neem contact op via het onderstaande contactformulier

waar kan je ons vinden

Archeonlaan 1
2408 ZB Alphen aan den Rijn

Wij zijn telefonisch bereikbaar op

071 - 512 62 16

Volg ons via