#

Door Zwammerdamschepen op monday 12 june 2023 - 15:05

Nationale Archeologiedagen 2023: beleef de Limes in Zuid-Holland!

Van 16, 17 en 18 juni zijn de Nationale Archeologiedagen (NAD). Ook in Zuid-Holland is er voor jong en oud van alles te beleven!

Voor wie vooral ïnteresseerd is in het UNESCO Werelderfgoed Neder-Germaanse Limes geven we hier de Limes-selectie van de NAD 2023. Een overzicht van alle activiteiten in de provincie Zuid-Holland en in de andere provincies vind je hier.

Romeinse Archeologiedag Bodegraven
Zaterdag 17 juni – Groene Harthuys & Hortus Populus

hortus.JPG

Romeinse Archeologiedag Leiden – Park Matilo
Zaterdag 17 juni – Park Matilo

Holland Limes Classic

Tijd: 9.30 – 13.00 uur
Park Matio dienst voor de 3e keer als etappeplaats voor de Hollandse Limes Classic (50 en 100 km-routes). Daarom is de Fabrica, het nieuwe Limesbezoekerscentrum, extra geopend. Kom de Classic-fietsers aanmoedigen en geniet van de het UNESCO Werelderfgoed Limes in Park Matilo.

matilo.jpg
Foto: De Fabrica - Micha de Bruin

Zondag 18 juni – Park Matilo

Welkom in Park Matilo & Workshop `Romeinse maskers maken’

Tijd: 12.00 – 16.00 uur
Zoals elke zondagmiddag is de Fabrica, het nieuwe Limesbezoekerscentrum, open en heten de Park Matilo-gastheren en -dames je van harte welkom.

Speciale gratis NAD-activiteit

Tijd: 13.00-14.30 uur. 
Archeologen hebben in Park Matilo bijzondere Romeinse maskers gevonden: een bronzen masker van een Romeinse soldaat en een theatermasker. Hoe zou jouw masker eruitzien als je iemand wilt afschrikken of juist de aandacht wilt trekken?

Kom tijdens de Archeologiedagen naar Park Matilo en maak met papier, stof, verf en andere materialen je eigen Romeinse masker! De workshop vindt plaats in de Fabrica, het bezoekerscentrumpje in Park Matilo.

Meedoen is gratis, wel graag van tevoren opgeven via muma@parkmatilo.nl, want er is beperkt plek!

romeins masker.jpg
Foto: Het Romeinse ruitermasker ontdekt in Park Matilo - Rijksmuseum van Oudheden

Historisch Museum Hazerswoude
Zaterdag 17 juni – Kom puzzelen met scherven

Tijd: 11.00-16.00 uur
Adres: Dorpsstraat 66, Hazerswoude-Dorp

Bericht aan de jonge archeoloog:

Benieuwd naar wat in de grond te vinden is? Altijd al met een metaaldetector willen werken? Kom dan op de Nationale Archeologie dag op 17 juni naar het Historisch Museum in Hazerswoude-Dorp.

In Hazerswoude-Rijndijk zijn niet lang geleden meer dan 40.000 vondsten uit de periode van de Romeinen in het Westvaartpark uit de grond gehaald. In de 1e tot de 4e eeuw was de Rijndijk, pal langs de Oude Rijn,  ook al een hele belangrijke weg. Het was de noordgrens van het grote Romeinse Rijk. Geen wonder dus dat er zoveel uit die tijd gevonden is.

Wil jij zelf ervaren hoe een archeoloog werkt, kom dan op zaterdag 17 juni tussen 11 en 4 uur naar het museum, Dorpsstraat 66. Je kan daar met eigen ogen een aantal oude vondsten uit de Romeinse tijd zien. Er is een digitale presentatie over de vondsten van dit en vorig jaar en je kan zelf als amateur archeoloog aan de slag met een metaaldetector. Wat je vindt mag je mee naar huis nemen. Ook krijg je een doeboek waarin nog meer leuke ideeën over zoeken in de aarde staan.

Tot in het museum!

Wilfried Hessing.png
Foto: Opgravingsleider Wilfried Hessing toont een fragment van de mijlpaal van Westvaartpark (still video Hazenberg Archeologie).

Alphen aan den Rijn - Museumpark Archeon
Vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 juni

Tijd: 10.00 – 17.00 uur
Adres: Archeonlaan 1 Alphen aan den Rijn

Voel je een echte archeoloog
Tijdens de Nationale Archeologiedagen kan iedereen meedoen aan de georganiseerde activiteiten in en rondom het Archeologiehuis/Romeins Museum. Er wordt een opgraving georganiseerd waarbij er gezocht kan worden naar aardewerk en Romeinse munten. Net als een echte Archeoloog ga je op onderzoek uit.

Ontmoet Bronstijdman Kars
Archeologen van de Universiteit van Amsterdam hebben een gezichtsreconstructie gemaakt van een menselijke schedel uit de Bronstijd: Bronstijdman Kars. De reconstructie is gemaakt aan de hand van een menselijke schedel die in een massagraf in Wassenaar is gevonden (het graf van Wassenaar is ook tentoongesteld in het Romeins Museum). Uit onderzoek blijkt dat het moet gaan om een man in de leeftijd tussen de 30 en 40 jaar. Ontmoet Kars in het Archeologiehuis op de 1e etage van het Archeon.

Zwammerdam Restauratiewerf
In de Zwammerdam Restauratiewerf in Archeon wordt hard gewerkt aan de restauratie van de zogeheten Zwammerdamschepen. Operatie Zwammerdamschepen’ heeft haar eerste complete schip opgeleverd: de Zwammerdam 2 staat te pronken in de restauratiewerf in Museumpark Archeon. In de Restauratiewerf is ook een mooie tentoonstelling over de Zwammerdamschepen, de Romeinse limes en de restauratie te zien. 

Zwammerdam kano 5
Kano 5, een vissersboot die als vijfde van de Romeinse Zwammerdamschepen werd opgegraven is te bewonderen op de begane grond van het Archeologiehuis. De boot is 5,50 meter lang en 0,80 meter hoog. Bijzonder is het opgetimmerd dekje met in dit geval zelfs ook een luikje met ijzeren scharnier. Vermoedelijk is het schip ooit groter geweest, want het heeft nu een rechte achterkant. Misschien is de kano ooit beschadigd en ingekort om te kunnen dienen als een visbun, waarin gevangen vis tijdelijk levend bewaard wordt. 

ARCH DAGEN-3625.jpg

bronstijdman-Kars.jpg

Zwammerdam – NIGRVM PVLLVM
Vrijdag 16 en zaterdag 17 juni

Tijd: 10:30-16:30 uur (vrijdag 16 juni)
Tijd: 09:00-16:30 uur (zaterdag 17 juni)

ROMEINSE VICUS AAN DE RIJN IN … ZWAMMERDAM.

Ieder heel uur starten workshops

  • Romeinse vondsten onderzoeken
  • Aardewerk tekenen (vrijdagmiddag en zaterdag hele dag),
  • Demonstratie pottenbakken op draaischijf en zelf potjes maken (alleen op zaterdag, 12-16 u)
  • Dakpanstempels maken en in klei drukken,
  • Weven

Romeinse Bingo en aansluitend speurtocht is om 12.00/13.30/15.00 uur
Speurtocht kan op eigen gelegenheid doorlopend

Dit jaar strijkt de Pop-Up ArcheoHotspot ‘Romeinse vicus aan de Rijn’-tent tijdens de Nationale Archeologiedagen neer in Zwammerdam, in de tuin van zorginstelling Ipse de Bruggen. Daar zijn 55 jaar geleden Romeinse schepen en resten van een fort en een vicus (kampdorpje) gevonden.

Je kunt een kleine TENToonstelling over Romeins Zwammerdam bekijken en zelf met de archeologen meehelpen aan het onderzoek. Want de vondsten uit de oude opgravingen van de Romeinse vicus van Zwammerdam liggen op tafel! Hoe onderzoek je Romeins aardewerk van 2000 jaar oud? En hoe kun je aardewerk tekenen? Welke dieren liepen er rond in die tijd? Dat kun je allemaal te weten komen!

Doe mee met de Romeinse vicus-Bingo en de speurtocht door het Romeinse fort en de vicus en misschien win je wel een leuke prijs. Met de TimeTravel App reis je virtueel terug in de tijd en zie je zoals het er bijna 2000 jaar geleden uit moet hebben gezien.

Een pottenbakker geeft demonstraties op een draaischijf. Zo kun je zien hoe aardewerk, waarvan archeologen de scherven vinden, werd gemaakt. Je kunt zelf ook potjes maken. Je kunt weven, een van de vele ambachten die we de vicus terugvinden. Ook kun je dakpanstempels maken en zelf in klei drukken. Archeologen treffen bij opgravingen ook weefgewichten aan en stempels op dakpannen. Met de bewoners van Ipse de Bruggen, zoals de Houtisten, gaan we eerder die week in de Dagbesteding ook mooie dingen maken die met de Romeinse vicus te maken hebben.

Kom je kijken in Zwammerdam en doe je mee?

Vicus
Net buiten het dorp Zwammerdam bij Alphen aan den Rijn lag het Romeinse fort Nigrum Pullum met daaromheen een kampdorp of vicus. De kleine samenleving in de vicus bestond uit de vrouwen en kinderen van de soldaten, handelaren en ambachtslieden. Er moeten eettentjes, bars en winkels zijn geweest. En vast ook een markt, waar de hele omgeving naartoe kwam. Archeologen onderzoeken nu wat er eerder bij oude opgravingen uit de grond is gekomen. Romeins aardewerk, metaal, glas, dakpannen, dierenbotten en andere vondsten vertellen ons van alles over het leven in dat dorpje bij het fort.

Het project Romeinse vicus aan de Rijn tijdens de Nationale Archeologiedagen 2023 is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zuid-Holland, Ipse de Bruggen, Gemeente Alphen aan den Rijn en Stichting Ontsloten Verleden.

Hollandse Limes Classic
Ipse de Bruggen organiseert zaterdag de Holland Limes Classic, een jaarlijkse fietstocht met allerlei activiteiten, zoals boottochten. Zie het programma van dit evenement op

Vicus 1.jpg
vicus 2.JPG


HEEFT U NOG VRAGEN

Neem contact op via het onderstaande contactformulier

waar kan je ons vinden

Archeonlaan 1
2408 ZB Alphen aan den Rijn

Wij zijn telefonisch bereikbaar op

071 - 512 62 16

Volg ons via