#

Door Zwammerdamschepen op vrijdag 17 mei 2024 - 00:00

Nieuwe tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’ geopend in het Archeologiehuis

Afgelopen donderdag is de tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’ in het Archeologiehuis in Alphen aan den Rijn geopend. Deze tentoonstelling neemt je mee naar de vele, soms niet eerder vertelde Zuid-Hollandse migratieverhalen. Centraal staan niet alleen de verhalen achter opgegraven voorwerpen uit Zuid-Holland, maar ook recente persoonlijke objecten en verhalen van mensen uit verschillende Alphense gemeenschappen.

Feestelijk geopend

In de tentoonstellingsruimte staat een groot schoolbord met een wereldkaart en daarop de vraag: ‘waar komt jouw oma vandaan?’ Burgemeester Liesbeth Spies zette de eerste stip op de kaart en daarmee werd de tentoonstelling officieel geopend. Ook leverden inwoners uit Alphen aan den Rijn, die de tentoonstelling mede hebben samengesteld, persoonlijke bijdragen. De middag is geheel in stijl afgesloten met een buffet met hapjes uit verschillende ‘Zuid-Hollandse’ keukens.

collages (2).png

Over ‘Bestemming bereikt?’

De tentoonstelling 'Bestemming bereikt?' gaat over de verhalen achter opgegraven voorwerpen die vanuit andere plaatsen – ver weg of dichtbij – naar Zuid-Holland zijn gebracht. Deze vondsten zijn gecombineerd met persoonlijke voorwerpen van mensen uit verschillende Alphense gemeenschappen. De verhalen hebben één ding gemeen: ze gaan over de mensen en gemeenschappen die aan de basis staan van het huidige Zuid-Holland en onze cultuur hebben verrijkt en onze identiteit mede hebben gevormd.De tentoonstelling gaat daarnaast over de verbindende kracht van archeologie en objecten. De verhalen achter de objecten helpen ons de ander, zowel de hedendaagse als de historische ander, beter te begrijpen. Objecten kunnen zo afstanden overbruggen, zowel in ruimte en tijd, als tussen personen. Zo kan ook ‘Bestemming bereikt?’ op verschillende manier worden uitgelegd.

5i7a5256.jpg

‘Bestemming bereikt’ in het Archeologiehuis

Vanaf 17 mei 2024 tot en met 30 april 2025 zijn de verschillende archeologische objecten en de objecten van de deelnemers te zien in de tentoonstelling ‘Bestemming Bereikt?’ in het Archeologiehuis in Museumpark Archeon. Voor bezoekersinformatie ga naar de website van het Archeologiehuis.

Verantwoording
De tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’ wordt mogelijk gemaakt door subsidie vanuit het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Erfgoedfonds van de gemeente Alphen aan den Rijn en door ondersteuning van provincie Zuid-Holland en het Provinciaal Archeologisch Depot Zuid-Holland, Museumpark Archeon, Participe Alphen aan den Rijn en Stichting SAVA.

De tentoonstelling ‘Bestemming Bereikt?’ is een productie van Erfgoedhuis Zuid-Holland en tentoonstellingsmakers Ruurd KokCecilia Hendrikx en Ynte Alkema. In opdracht van de provincie Zuid-Holland coördineert het Erfgoedhuis de totstandkoming van tijdelijke tentoonstellingen in het Archeologiehuis Zuid-Holland

Foto's: Floris Scheplitz- Imagetree / Erfgoedhuis Zuid-Holland.
Foto's opening: Erik van den Berg - Erfgoedhuis Zuid-Holland.


HEEFT U NOG VRAGEN

Neem contact op via het onderstaande contactformulier

waar kan je ons vinden

Archeonlaan 1
2408 ZB Alphen aan den Rijn

Wij zijn telefonisch bereikbaar op

071 - 512 62 16

Volg ons via