#

Door Zwammerdamschepen op vrijdag 14 juli 2023 - 15:43

Terugblik Nationale Archeologie Dagen aan de Limes in Zuid-Holland

Op 16, 17 en 18 juni 2023 vonden de jaarlijkse Nationale Archeologiedagen plaats. Ook voor de Limes-liefhebber was er dit jaar van alles moois te beleven.

Hollandse Limes Classic & NIGRVM PVLLVM
De Hollandse Limes Classic vond plaats op 17 juni en startte zoals elk jaar in Zwammerdam. De dappere deelnemers konden kiezen uit een tocht van 25, 50 of 100 km langs de bijzondere Romeinse vindplaatsen in de omgeving, zoals Museumpark Archeon, Park Matilo en Bodegraven Hortus Populus. Bekijk de aftermovie hier Hollandse Limes Classic.

Dit jaar was de Romeinse grens niet alleen te beleven vanaf de fiets, maar voor het eerst ook vanaf het water! Tijdens de vaartocht werd er meer verteld over waarom de Romeinse waterwegen zo belangrijk waren. Ook kon je in Zwammerdam als een echte archeoloog aan de slag met het uitwerken van echte vondsten. Voor ieder wat wils dus!

Park Matilo
Van Zwammerdam konden de sportievelingen door naar Park Matilo, dat alweer voor de derde keer een tussenstop tijdens de Limes Classic was. Zo’n 300 fietsers kwamen hier langs om te pauzeren en kregen daarbij en korte uitleg over de Limes en het werelderfgoed dat hier ligt.

Ook voor de creatieveling was er van alles te beleven in Matilo, de volgende dag was er workshop Romeinse maskers maken georganiseerd. Voor diegenen met groene vingers was er een mooie rondleiding door de historische tuinen.

Romeinse Archeologiedag Bodegraven – Groen Harthuys en Hortus Populus   
Dit jaar stond voor het eerst de archeologiedag in Bodegraven helemaal in het teken van zijn Romeinse geschiedenis. Vanuit het Groene Harthuys vertrok ´s ochtends een optocht met vijf Romeinse soldaten naar de plek in het centrum waar het castellum heeft gestaan. Hier werd door de architect en bouwer van de Bodegraafse soldatenbarak Gert Jacob de Graaf de plaats van de hoofdpoort uitgelegd en voor een deel de omtrek op het stoep en het wegdek gekrijt. ´s Middags kwamen de soldaten aan op de Hortus Populus en namen intrek in hun nagebouwde onderkomen. De Hortus serveerde - in een ketel op vuur klaargemaakte - verse soldatenpuls als lunch. Eén van de re-enactors zei dat hem nog nooit eerder de puls (gekookte parelgort met kruiden) zo lekker had gesmaakt. Dat moet ook deels door de verse, biologische ingrediënten van de Hortus komen.

Ook ´s avonds kon er genoten worden van diverse Romeinse gerechten. Hoewel de belangstelling ´s middags wat te wensen over liet, kijkt de organisatie terug op een geslaagd evenement met in totaal zo´n zestig verschillende deelnemers, verspreid over vijf activiteiten.

Museumpark Archeon
Van vrijdag 16 tot en met zondag 18 juni 2023 waren het de Nationale Archeologiedagen in Museumpark Archeon. Bezoekers konden ontdekken welke verhalen allemaal verstopt zitten in de Nederlandse bodem. Je kon dus horen, zien én graven in Archeon! Bekijk hier de aftermovie van de Nationale Archeologiedagen van 2023.


HEEFT U NOG VRAGEN

Neem contact op via het onderstaande contactformulier

waar kan je ons vinden

Archeonlaan 1
2408 ZB Alphen aan den Rijn

Wij zijn telefonisch bereikbaar op

071 - 512 62 16

Volg ons via