#

Door Zwammerdamschepen op monday 17 june 2024 - 00:00

Weer 4 Romeinse wegpalen geleverd bij Zuid-Hollandse LPU’s

Op vrijdag 14 juli hebben Wouter Schalk en Tom Hazenberg aan weer vier Limes Presentie Unit in Zuid-Holland een Romeinse wegpaal geleverd.

Als eerste was het Groene Harthuys in Bodegraven aan de beurt. Daar namen John de Vries en Broos de Groot (Historische Kring Bodegraven) de paal in ontvangst en plaatsten hem in de “Limes”-hoek van de expositieruimte beneden. Het volgende station was NIGRVM PVLLVM waar Leen van Zwieten (Ipse de Bruggen) samen met de leden van Het Genootschap de wegpaal uit Valkenburg een plaats gaf in de expositie in het Grand Café. Wouter en Tom werden daar direct mee naar buiten genomen waar het opgravingsbedrijf Den Ouden een veldonderzoek uitvoerde naar de grachten rondom het castellum Nigrum Pullum.

In Park Matilo in Leiden had voorzitter Alexander Geertsema (Stichting Mooi Matilo) de deur van de Fabrica al geopend, waarin de Romeinse wegpaal een mooie plek kreeg. Die kan dan elke zondag aan de bezoekers van het werelerfgoed worden getoond door de vrijwillige gidsen. Tot slot werd een paal geleverd aan het Leiderdorps Museum, dat wordt bestierd door Bob Reidsma. De paal van Valkenburg kreeg hier een mooie plek naast de vitrine waar ook de serie-expositie `Goden GEMMEN en geluk’ stond te pronken.   

20240614_Park Matilo ontvangt Wegpaal Valkenburg_IMG_6085.jpg

De aangeboden palen zijn afkomstig uit het weglichaam van de Romeinse weg die het Limesfort van Valkenburg (ZH) verbond met de oostelijker gelegen forten van de Neder-Germaanse Limes. De weg is ontdekt bij opgravingen voorafgaand aan verbreding van de Tjalmaweg (N206) en de HOV-verbinding in 2018. Op grond van jaarringonderzoek is vastgesteld dat de weg in 124/125 na Christus is aangelegd in opdracht van keizer Hadrianus zelf.

Deze Romeinse wegpalen biedt de provincie Zuid-Holland in 2024 aan aan alle Limes Presentatie Units. De reeks Romeinse palen van de Limesweg in Zuid-Holland symboliseren de samenwerking van de musea en bezoekerscentra, van vrijwilligers en professionals en van particulieren, bedrijven en overheden verenigd aan de netwerktafel van de erfgoedlijn Neder-Germaanse Limes in Zuid-Holland. De opgraving is uitgevoerd door ADC ArcheoProjecten in opdracht van de provincie Zuid-Holland. De paal is geconserveerd door Hazenberg Archeologie.


HEEFT U NOG VRAGEN

Neem contact op via het onderstaande contactformulier

waar kan je ons vinden

Archeonlaan 1
2408 ZB Alphen aan den Rijn

Wij zijn telefonisch bereikbaar op

071 - 512 62 16

Volg ons via